top of page

På Enskede ridskola gör man allt i sin makt för att inte drabbas av EHV-1 viruset

Mitt i Stockholm: I takt med att det så kallade abortviruset spritts ytterligare ökar oron på hästanläggningarna i Söderort. På Enskede ridskola gör man allt som står i sin makt för att inte drabbas.


Artikel: Mitt i Stockholm 14 Feb 2019, författare Jonna Andersson


Den 4 januari insjuknade en av hästarna på Skånsta ryttares anläggning i Österåker i viruset EHV-1. En dryg månad senare hade hälften av stallets hästar insjuknat och fyra dött. I takt med att det så kallade abortviruset sprids ökar oron på ridskolorna.

– Klart att man är orolig. Det är olyckligt för alla som drabbas men framför allt för oss ridskolor där så många rider varje dag, säger Georg Doria Dernalowicz som är ridskolechef på Enskede ridskola.


”Det kan hända nu eller ikväll”

På ridskolans anläggning i Enskede gård finns 53 hästar och varje vecka görs mellan 600 och 700 uppsittningar. Än så länge har ingen av hästarna drabbats av viruset. Men enligt ridskolechefen är man just nu inne i en period där olika typer av sjukdomar är vanliga. Detta eftersom att hästarna är mer inne än utomhus under vinterhalvåret.

– Alla våra hästar är vaccinerade och tack och lov har ingen av våra hästar blivit sjuka. Men det kan hända nu under tiden vi pratar eller senare ikväll. Så svårt är det att skydda sig mot viruset.


Jobbar förebyggande

EHV-1 eller abortviruset smittar direkt via noskontakt från häst till häst men även indirekt via luften, föremål och personer. På en ridskola där ruljansen på människor är hög och där många av eleverna rör sig i olika stall är därför risken stor att smittan sprids. I Enskede gör man helt enkelt vad man kan för att få ut informationen till sina elever.

– Vi satte upp anti virus-stationer med antibakteriellt och virusdödande medel på flera ställen i stallet för tre veckor sedan i förebyggande syfte. Sen kan vi bara hoppas att våra elever tar sitt ansvar och faktiskt ser till att byta både kläder och skor innan de kommer till oss, säger Georg Doria Dernalowicz.


コメント


コメント機能がオフになっています。
bottom of page