top of page

Ryttarens uppgifter efter lektion

Nu är våren igång, solen börjar titta fram och flere av hästarna har börjat sin pälsfällning. Du kan hjälpa hästen att bli av med vinterpälsen genom att borsta och rykta lite extra nu. Här kommer lite allmän information om vad du som ryttare skall göra efter lektionen för att underlätta och försäkra allas, såväl hästarnas som ryttarnas, trivsel på stallet.


Ryttarens uppgifter efter lektion:


1. Rykta hästen

Borsta speciellt noggrant de ställen där hästens utrustning legat. Genom att borsta hästen ren från smuts och svett efter lektionen, ökar vi hästens välmående och minskar risken för skav. När hästen ryktas upptäcker du även lätt om hästen fått ett sår eller annan skada under ritten.


2. Kratsa hovarna

Var noggrann och kratsa hovarna före och efter varje ridtur. När du kratsar hovarna, kontrollera samtidigt skoningen. Sitter skorna som de ska? Inga glappskor eller sömmar som är på väg att släppa?


3. Tvätta bettet

Skölj bettet noggrant och putsa bort övriga smutsrester. På så sätt ser vi till att hästarna alltid får ett rent bett i munnen och minskar risken för skav.

4. Putsa utrustningen

Borsta skydden och schabraket efter din lektion. Putsa tränset och sadelgjorden rent med en fuktig svamp. Genom att putsa utrustningen efter varje lektion ser vi till att dessa håller möjligast länge och är möjligast skonsamma för hästen. Vi visar även hänsyn till följande ryttare som skall göra i ordning hästen.


5. Sätt på täcket

Vid kallare väder har de flesta hästarna täcken. Glöm inte att sätta täcket på din häst innan du går hem.


Hos oss hjälper alltid de erfarna de mer oerfarna, så om du är osäker över något, be modigt om hjälp. Personalen finns även nära till hands ifall du har frågor.
Comments


bottom of page