top of page

Ryttarens uppgifter efter lektion

Nu är höstterminen och hästarna igång och vi fortsätter njuta av det fina sommarvädret. Det varma vädret betyder att hästarna lätt blir svettiga och då är det viktigt att de svampas av ordentligt efter varje lektion. Här kommer lite allmän information om vad du som ryttare skall göra efter lektionen för att underlätta och försäkra allas, såväl hästarnas som ryttarnas, trivsel på stallet.


Ryttarens uppgifter efter lektion:


1. Rykta hästen

Borsta speciellt noggrant de ställen där hästens utrustning legat. Genom att borsta hästen ren från smuts och svett efter lektionen, ökar vi hästens välmående och minskar risken för skav. Rykta gärna utan ridhandskar så upptäcker du lättare om hästen har ett sår eller annat märkvärt.


2. Svampa av hästen

Om din häst blivit svettig är det viktigt att du svampar av de ställen där utrustningen legat, dvs. bakom öronen, pannan & nosen där tränset legat samt ryggen och magen där sadeln och sadelgjorden legat. Genom att svampa av hästen från svett efter lektionen, ökar vi hästens välmående och minskar risken för skav.


3. Kratsa hovarna

Var noggrann och kratsa hovarna före och efter varje ridtur. När du kratsar hovarna, kontrollera samtidigt skoningen. Sitter skorna som de ska? Inga glappskor eller sömmar som är på väg att släppa?


4. Tvätta bettet

Skölj bettet noggrant och putsa bort övriga smutsrester. På så sätt ser vi till att hästarna alltid får ett rent bett i munnen och minskar risken för skav.

5. Putsa utrustningen

Borsta benskydden och schabraket efter din lektion. Putsa tränset och sadelgjorden rent med en fuktig svamp. Genom att putsa utrustningen efter varje lektion ser vi till att dessa håller möjligast länge och är möjligast skonsamma för hästen. Vi visar även hänsyn till följande ryttare som skall göra i ordning hästen.

Hos oss hjälper alltid de erfarna de mer oerfarna, så om du är osäker över något, be modigt om hjälp. Personalen finns även nära till hands ifall du har frågor.
Komentáře


bottom of page